Ieder kind is anders

Houdt bij het vertellen over de scheiding rekening met de leeftijd en het niveau van het kind. En bovendien heeft ieder kind een eigen karakter en verwerkt het bericht op zijn eigen wijze. Denk niet te snel dat hij/zij nog te jong is en er toch niets van begrijpt. Het kan ook zijn dat hij/zij via klasgenootjes al iets over ‘scheiden’ heeft gehoord. Wees daarom eerlijk en geef aan wat er gaat gebeuren.

Het is voor de kinderen belangrijk dat ook zij hun gevoelens van verdriet en onzekerheid kunnen uiten. Luister naar hun vragen en beantwoord deze zo eerlijk mogelijk en laat vooral volwassen details buiten beschouwing.

 

Wanneer?

Wacht niet te lang met vertellen dat jullie gaan scheiden, maar doe dit pas als jullie besluit definitief is. Zodra de kinderen het weten ontstaat er voor hun ook duidelijkheid en weten zij waar zij aan toe zijn.

 

Hoe?

 • Vertel het de kinderen altijd samen, jullie zijn en blijven immers samen hun ouders.
 • Zijn er meerdere kinderen, vertel het dan aan alle kinderen tegelijkertijd zodat zij samen het bericht krijgen en elkaar tot steun kunnen zijn.
 • Kies hiervoor een rustig moment uit en vertel het niet voor het slapen gaan.
 • Bespreek vooraf wie wat gaat zeggen en vertel het bericht over de scheiding kort en bondig.
 • Houdt er rekening mee dat de kinderen hun emoties tonen en direct concrete vragen stellen over hoe het nu verder gaat.
 • Vertel het ook aan de leerkracht op school en eventueel de kinderopvang.

Wat?

 • We gaan uit elkaar en blijven niet meer samen in één huis wonen.
 • Wij houden niet meer van elkaar, maar blijven wel altijd van jullie houden én voor jullie zorgen.
 • Het is niet jullie schuld dat wij elkaar niet meer lief vinden en niet meer van elkaar houden.
 • Het besluit is definitief en de kinderen kunnen hier niets aan veranderen.
 • Vertel dat jullie allebei de kinderen willen blijven zien en geef hun het gevoel dat zij niet hoeven te kiezen tussen jullie.
 • Heeft de ander nog geen eigen woonruimte en blijven jullie hierdoor nog steeds in één huis wonen? Geef dan duidelijk aan dat jullie in de toekomst wel in twee aparte huizen gaan wonen en de kinderen misschien ook gaan verhuizen.

 

En daarna?

Zorg ervoor dat de scheiding en de gevolgen ervan voor de kinderen bespreekbaar zijn en blijven. Geef daarom altijd antwoord op de vragen van de kinderen en troost hun als het nodig is. Ook zij hebben verdriet. Laat je nooit negatief uit over de andere ouder. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Ieder kind verwerkt het bericht op een andere wijze, met eventuele (lichamelijke) klachten tot gevolg. Het kan zelfs zo zijn dat ze het gedrag van de verzorgende ouder kopiëren.

 

Praten met iemand anders?

Ook dat is een goed idee, vooral als kinderen het moeilijk vinden om hun emoties te delen met pappa en mamma. Praten met een andere volwassene, zoals een familielid of iemand op school, is dan een goede mogelijkheid om de emoties te delen en vragen te stellen. Vindt je het lastig om dit aan iemand te vragen en wil je dat ik dit doe? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, ook als je andere vragen hebt.